20 Şubat 2010 Cumartesi

FENERBAHÇE ÜLKER FİNALDE




Futbol'da ve baskette bir şansızlıktır gidiyordu ama bu sene şu ana ikisi de iyi gidiyor. Futbolu karıştırmayalım hiç ona da sıra gelecek. Her sene bir sorun çıkıyordu basketbolda kupa için ama bu sefer hem efes hem telekom geride bırakılarak finale yükseldi fenerbahçe.

Maçı canlı olarak Basketbol federasyonunun sitesinden izleyeceğimi öğrenince link arama derdinden kurtulacağımı düşünüyordum ama çok büyük bir rezalet söz konusuydu. Maçı izlemek mümkün değildi 5 saniye donmadan yayın ilerlemiyordu. Sinir olma niyetinde değildim ve hemen canlı skor takip sayfasını açtım. Neyseki maç sonuna kadar sorunsuz bir şekilde takip ettim. Maç içinde bir ara 2 takım adına da fark açılsa da genelde dengede gitti oyun. Bana göre yılın transferi olan ukic maç içinde çok kritik yerlerde sayı bularak ibreyi fenerbahçeye çevirdi. Yazılanlara bakarak semih de oyunun içindeydi ama erken 4 faulü alınca son periyotta kenardaydı. İzlenemeyen maçın yazısı da bu kadar oluyor. Yine çok 3lük kullandı fenerbahçe özellikle greer yazılanlardan takip ettiğim kadarıyla maçın fenerbahçe adına en kötü oyuncusuydu.

Tanjevic ile uzun süreden sonra kupa gelecek eğer derede boğulmazsak. Yarınki rakip Mersin BB. Eğer rakibi küçümsemezlerse rahat bir maç izleriz. Gerçi küçümseme olsa da rahat alınması gereken bir maç. İlk kupayı yarın alalım devamı gelir:))

SOKKER.ORG


Internetde hep ayni seyleri yapmakdan biktiysaniz ve futboldan hoslaniyorsaniz tam size göre bir oyun Sokker. www.sokker.org adresinden ulasabileceginiz siteyi polonyali bir kac futbol sever 2004 yillarinda kurmus. Cok da iyi etmisler. Daha önce Hattrick, Trophymanager, Managerzone vb. oyunlara da üye olmus ve belli bir süre sonra sıkılmis bir olarak sokkerla tanisdikdan sonra digerlerinden farkli oldugunu anlamak icin oyunu gercekden ögrenmek yetti. Ben ögrenene kadar bir kac takim batirdim. Baslarda hattrickin bir taklidi gibi görüp isinamamisdim. Ama belli bir süre sonra oyunun Türkiyedeki en iyisi abrek kafami ütüleye ütüleye oyunu anlatti ve ögrendikden sonra hayatimin bir parcasi oluverdi. Oyuna baglanmadigim gün yoktur herhalde son 3 senede.
Peki bu oyunu bu kadar özel kilan sey ne? En önemli etken; diger bu tür oyunlarda standart taktikler vardir. Secersin bir taktik 4-4-2 dir 3-5-2 neyse ve ya gazete gibi oyun raporunu okursun yada izlersin ama izledin sey bildigimiz futbolla alakasi olmayan garip animasyonlar seklindedir. Iste sokker bu yönden gercek futbola en yakin oyun diyebiliriz. Sahada görmek istedigin taktigi uygulaman icin 35 kare özelligi sunuyor. Bu özellikle taktik semasi 35 kareye bölünmüsdür ve taktik yaparken her bir kareye topu getirirsiniz. Top sahanin o bölgesindeyken oyuncularin duracagi pozisyonu secersiniz. (Oynayanlar bilirler CM serisinde vardi böyle bir özellik.) Bu özellikle sahada görmek istedigin seyleri an ve an kendiniz ayarlarsiniz. Ilk maci izlediginizde ortalikda kosan cin aliler seklinde de görebilirsiniz ama biraz gayretle oyunun gercekligine kendinizi kaptirdiginizda oyunun müptelasi olup cikarsiniz.
Her üye olan kullaniciya 22 kisilik bir kadro verilir. Ve en alt ligden baslarsiniz. Gruplar 8 takimdan olusur. Birinci lig tek grup asagi gidildikce 4 e katlayarak devam eder. Yani En üst lig 1 grup, 2 lig 4 grup, 3 lig 16 grup ... gibi. He grupdan sampiyonlarin en iyi 4de 1 direk kalan 4de 3 ü de bir üst grupda son 4 siradaki takimlarla esleserek playoff oynarlar. Lig maclari pazar, kupa yada hazirlik maclari persembe oynanir., sali günleri altyapi maclari, persembe günleri her ligin kupa ve lig sampiyolarinin katildigi eleme usulü oynanan sampiyonlar kupasi, cuma günleri u21 milli maclari ve cumartesi de A milli maclari oynanir. Persembe günleri anteman günüdür. Cumartesi de altyapiya yeni oyuncular katilir. Altyapi bu oyunun en güzel özelliklerinden biridir. Altyapidan iyi bir oyunun a takima katilmasinin verdigi mutluluk bir baskadir.
Bu heyecana katilmanin püf noktasi oyunu ögrenmeden geciyor. Cünkü oyunu ögrenmek biraz sabir istiyor baslangicda cok kolay gelmedigi icin biraz gayret gerekiyor. Bu asamayi asdiginizda , oyunu kavradiginizda zaten istesenizde birakamiyorsunuz :)
Ayrica oyunun forumlari da bu oyunun güzel parcalarindan birisidir. Isterseniz oyun hakkinda bilgi alir, ögrenmek icin sorular sorarak yada yardimci konulari okursunuz isterseniz Freestyleda oyun disi konular hakkinda güzel bir muhabbet ortamina ulasabilirsiniz.
Eger siz de Daum da hoca mi, Rijkarddan ne eksigim var diyorsaniz ve bu heyecana katilmak isterseniz www.sokker.org a girerek bir dakikanizi ayirmaniz yetecek. :)

17 Şubat 2010 Çarşamba

VE SONUNDA GUUS HİDDİNK



Öncelikle hayırlı olsun diyelim. Bu kadar bekledikten sonra Scolari gibi bir teknik direktör gelseydi çok absürd kalırdı. Federasyon yetkililerinin kariyerli teknik direktör kıstasına uyan bir isim Hiddink. 2+2 sözleşme imzalanmış bence bu hatadır sebebine gelecek olursak 2012 Avrupa şampiyonasına gidemezsek görevine son mu verilecek. 4 senelik bir anlaşma olmalıydı sonuçta Hiddink gibi bir bana göre taktik ustasını bulmak zor. Gruptaki rakiplerimizden daha güçlü rakibimiz medyamız bakalım yine aptalca eleştiriler yapacak mı. Medya eleştiri olayını abartıp futbolunu bilmediğine kadar getirebildiğine göre bu konuda bakalım nasıl tavır sergileyecekler. Unutmadan belirtmek gerek Fatih Terim zamanında maaşı gereksiz bir şekilde her yerde tartışılıyordu. Piyasa koşullarına göre gayet de az bir maaş alıyordu Fatih Hoca ama eleştirmek için eleştirenlerin, bilmeden konuşanların ağzı torba değil ki büzelim. Futbol Federasyonu Özerk ve tüm gelirlerini sponsorlardan elde eden bir kurum. Kendi geliri ile bütçe oluşturan ve cebimizden çıkan vergilerle işi olmadığını bilmeyenler acaba neler diyebilecekler Hiddink'in maaşı hakkında. Sonuç olarak Hiddink döneminde daha düzenli ve kaliteli bir oyun bekliyorum.

15 Şubat 2010 Pazartesi

TURGAY BAHADIR



Medyada çıkan bursaspor haberlerinde en çok ismi geçen futbolcu Sercan Yıldırım olsa da, Bursaspor başarısında Sercan Yıldırım kadar payı olan birisi de Turgay Bahadır'dır. İlk onu kayserispor formasıyla izlemiştim. Bende ilk olarak en çok etkiyi bıraktığı maç kadıköyde kayseriye yenildiğimiz maçtı. Golleri Aghahowa atsa da en çok göze batan oyuncu Turgaydı. Avusturyada yetişen Turgayı kayserispora getiren Tolunay Kafkastır. Oyunculuk dönemlerinde Kafkasa rakip olan Turgay bu sayede kayserispora transfer oluyor.

Daha sonra Kayserispordan ayrılıp Bursaspora geçiyor Turgay. Kayserisporun neden sattığını anlamamıştım ama meğerse sözleşmesini fesih etmişler. Bursaspora imza atması ise Ertuğrul Sağlamın ne kadar iyi bir antrenör olduğunu bir kez daha gösteriyor bana göre. Bu kadar iyi bir oyuncunun bonservis ücreti ödenmeden alınması bana göre büyük bir başarıdır kim ne derse desin. Bursasporda ise kayseride oynadığı futbolun da üzerine çıkarak harika bir performans gösteriyor. Şu an adı hiç geçmese de yazın transfer döneminde mutlaka 3 büyüklerin almak isteyeceği bir oyuncu olacaktır. Turgay bana göre İstanbul'da taraftarın sevgilisi olacaktır oynayacağı futbolla. Özer Hurmacı şu an Fenerbahçe'de gösterdiği performansla nasıl el üstünde tutuluyorsa Turgay da bunu rahatlıkla yapabilir. Açıkcası bu yazın Turgayı kadrosuna katan takım yılın en iyi transferini yapar bana göre. Bursaspor eğer elinde tutarsa yada talibi çıkmazsa ki ben bunun mümkün olacağını düşünmüyorum Bursaspor ligin zirvesinde 3 büyüklerle yarışır. Gönlümden geçen Aykut Kocaman'ın Turgayı görüp transfer etmek istemesi olur.

YILMAZIM VURALIM



Gece gece dolaşırken Esat Dergi'nin twitterında gördüm. Alem adamsın Yılmaz Vural:)

14 Şubat 2010 Pazar

MANİSASPOR 2 FENERBAHÇE 2



Herşey güzel başlamıştı Manisa'da Fenerbahçe adına. 2. dönemden itibaren başlayan artan form düzeyi en yüksek mertebeye yükselmişti. Fenerbahçe takır takır pas yapıyordu. Fenerbahçeyi bu kadar seri ve hızlı pas yaparken hiç seyretmemiştim. Bu maçtan Fenerbahçenin galip ayrılmaması çok düşük bir ihtimal olarak gözüküyordu oyuna bakıp değerlendirme yaptığımızda. Manisa ise bu dakikalarda ne yapacağını bilemez haldeydi. Nitekim o dakikalarda Özer'in yerden pasında alex'inde asisti paylaşmasıyla baroni öne geçiriyordu Fenerbahçe'yi. Öne geçince hemen aklıma Antep maçı gelmişti ama oynanan oyun ve sahadaki 11e bakınca mümkünatı yok diyorsunuz. 27. dakikaya kadar Fenerbahçe manisada istediği gibi at koşturuyordu. Maçın en önemli hamlesi o dakikada Reha Kapsal'dan geliyordu. Kemal Okyay'ı oyundan alıp yerine Mehmet Nas'ı sürdü. Mehmet Nas oyuna girdiğinde ortasaha daha kalabalıklaşmıştı manisa adına. Fenerbahçe yine pas yapıp oyunu yölendiriyordu ama Mehmet Nas öncesi gibi değildi. Topa sahip olan takım 69 a 31 fenerbahçeydi. İlk Yarının son dakikalarında Mehmet Nas cezasahasının ortasına doğru yaptığı ortada isaac çok güzel şekilde kafayla golünü atıyordu. Futbolun adaleti yok denir ya bu ilk yarı o söz için bir ispattı. Beraberliği yakalayan manisa defansın arkasına yolladığı topla simpson'ı buluşturdu ama volkanı geçen simpsona Gökhan Gönül engel oluyordu. Devreye 1-1 eşitlikle giriyorduk ama yine de ilk yarıda oynanan oyunu sürdürürsek galip gelirdik.

2. yarı ilk yarıdaki gibi olmasa da Fenerbahçe maçın hakimiydi, pozisyonları bulan oyuna hakim olan taraftı. Mest olmuştum oynanan oyundan dolayı ama goller kaçıyordu acaba bu pozisyonları ararmıyız diye de aklımdan geçiriyordum. Tam o anda yönetmen Gökhan Ünal'ı gösteriyordu. Bende aynı görüşteydim yönetmenle ama bizimle en fazla aynı görüşte olması gereken isim bizden farklı düşünüyordu. Semih belli dakikadan sonra yoruldu etkisiz oluyordu. Semih-Gökhan Ünal oyuncu değişikliği yapılarak ortasahada zayıf düşmezdik ama sekerek oyundan çıkan isim maçın başarılı isimlerinden biri Mehmet Topuzdu. Bu değişiklik olduğunda dakika 82 idi ama 70lerin başında yapılması gerekiyordu bana göre. Emre de oyundan alınınca Fenerbahçe ortasahada iyice düşmüştü. Nitekim defanstan dönen topların hepsi manisalı futbolcularda kalıyordu. Güven birkaç kez bu durumdan yararlanamadı ama isaac ilginç bir vuruşla manisayı uzatmalarda öne geçiriyordu. Daum ortasahadan vazgeçerek az kalsın 1 puandan da oluyordu ama sonradan oyuna giren Gökhan Ünal çok güzel yükselerek beraberliğe getiriyordu 90+6da. 1 dakika kalmıştı ama uzatmaların bitmesine ama 2 gol sevinci ve manisasporlu oyuncuların devamlı kendilerini yere bırakmaları sayesinde 4-5 dakika oynanmıştır. Hakem 30 saniye ekstradan oynatarak maçı bitiriyordu. Bu uzatma sürelerini asla beraberlik için bir bahane olarak görmüyorum ama oynamak isteyen takımlar için hakemler oyun bozan takımların ekmeğine yağ sürüyorlar. Bu konuda kendi içlerinde bir özeleştiri yapmalılar.


Genel anlamda maçtan bahsedecek olursak alınan skordan memnun olmasam da oynanan oyundan çok memnundum. Belki ligde bize şampiyonluk getirmez bu oyun ama avrupada üst seviye takımlar karşısında avantaj. Oynanan bu oyunun sürmesi en büyük dileğim. Kaçan puanlar telafi edilir ama güzel oyun izlemek bu puanlara değer.