20 Şubat 2010 Cumartesi

SOKKER.ORG


Internetde hep ayni seyleri yapmakdan biktiysaniz ve futboldan hoslaniyorsaniz tam size göre bir oyun Sokker. www.sokker.org adresinden ulasabileceginiz siteyi polonyali bir kac futbol sever 2004 yillarinda kurmus. Cok da iyi etmisler. Daha önce Hattrick, Trophymanager, Managerzone vb. oyunlara da üye olmus ve belli bir süre sonra sıkılmis bir olarak sokkerla tanisdikdan sonra digerlerinden farkli oldugunu anlamak icin oyunu gercekden ögrenmek yetti. Ben ögrenene kadar bir kac takim batirdim. Baslarda hattrickin bir taklidi gibi görüp isinamamisdim. Ama belli bir süre sonra oyunun Türkiyedeki en iyisi abrek kafami ütüleye ütüleye oyunu anlatti ve ögrendikden sonra hayatimin bir parcasi oluverdi. Oyuna baglanmadigim gün yoktur herhalde son 3 senede.
Peki bu oyunu bu kadar özel kilan sey ne? En önemli etken; diger bu tür oyunlarda standart taktikler vardir. Secersin bir taktik 4-4-2 dir 3-5-2 neyse ve ya gazete gibi oyun raporunu okursun yada izlersin ama izledin sey bildigimiz futbolla alakasi olmayan garip animasyonlar seklindedir. Iste sokker bu yönden gercek futbola en yakin oyun diyebiliriz. Sahada görmek istedigin taktigi uygulaman icin 35 kare özelligi sunuyor. Bu özellikle taktik semasi 35 kareye bölünmüsdür ve taktik yaparken her bir kareye topu getirirsiniz. Top sahanin o bölgesindeyken oyuncularin duracagi pozisyonu secersiniz. (Oynayanlar bilirler CM serisinde vardi böyle bir özellik.) Bu özellikle sahada görmek istedigin seyleri an ve an kendiniz ayarlarsiniz. Ilk maci izlediginizde ortalikda kosan cin aliler seklinde de görebilirsiniz ama biraz gayretle oyunun gercekligine kendinizi kaptirdiginizda oyunun müptelasi olup cikarsiniz.
Her üye olan kullaniciya 22 kisilik bir kadro verilir. Ve en alt ligden baslarsiniz. Gruplar 8 takimdan olusur. Birinci lig tek grup asagi gidildikce 4 e katlayarak devam eder. Yani En üst lig 1 grup, 2 lig 4 grup, 3 lig 16 grup ... gibi. He grupdan sampiyonlarin en iyi 4de 1 direk kalan 4de 3 ü de bir üst grupda son 4 siradaki takimlarla esleserek playoff oynarlar. Lig maclari pazar, kupa yada hazirlik maclari persembe oynanir., sali günleri altyapi maclari, persembe günleri her ligin kupa ve lig sampiyolarinin katildigi eleme usulü oynanan sampiyonlar kupasi, cuma günleri u21 milli maclari ve cumartesi de A milli maclari oynanir. Persembe günleri anteman günüdür. Cumartesi de altyapiya yeni oyuncular katilir. Altyapi bu oyunun en güzel özelliklerinden biridir. Altyapidan iyi bir oyunun a takima katilmasinin verdigi mutluluk bir baskadir.
Bu heyecana katilmanin püf noktasi oyunu ögrenmeden geciyor. Cünkü oyunu ögrenmek biraz sabir istiyor baslangicda cok kolay gelmedigi icin biraz gayret gerekiyor. Bu asamayi asdiginizda , oyunu kavradiginizda zaten istesenizde birakamiyorsunuz :)
Ayrica oyunun forumlari da bu oyunun güzel parcalarindan birisidir. Isterseniz oyun hakkinda bilgi alir, ögrenmek icin sorular sorarak yada yardimci konulari okursunuz isterseniz Freestyleda oyun disi konular hakkinda güzel bir muhabbet ortamina ulasabilirsiniz.
Eger siz de Daum da hoca mi, Rijkarddan ne eksigim var diyorsaniz ve bu heyecana katilmak isterseniz www.sokker.org a girerek bir dakikanizi ayirmaniz yetecek. :)

1 yorum:

Maximus dedi ki...

Ellerine sağlık engin abi. Sayende müptelası olduk oyunun:))